Croissant

Nelekejte se to je jen tak pro mě aby se mi recept neztratil

  • 600 ml vody
  • 1 vejce
  • 15 g droždí
  • 1000 g hladké mouky
  • 20 g soli
  • 100 g cukru krupice

Uhněteme a zabalíme do fólie a necháme hoďku na lince. Po té přemístíme do lednice minimálně přes noc.

250g másla rozválet do čtverce cca 25×25 cm. Těsto rozválet na větší čtverec tak abychom máslo mohli umístit na těsto a to pka přeložit jakoby dopisní obálku. Celé rozválet na obdélník 1:3 a ten pak složit na třetiny a dát do lednice na půl hoďky. Rozválet, přeložit a do lednice cca 3x.

Nakonec těsto rozválíme na půl cm silný plát 20 cm široký. Krájíme z něj trojúhelníky 7-10 cm x 20 cm. Stočíme do croissantů a necháme 1 až 1,5 hodiny kynout na lince.

Potřeme vajíčkem a pečeme na 200 °C cca 10 minut aby byl na povrchu křupavý a uvnitř pěkně vláčný.

Nabyté zkušenosti: rozválel jsem si máslo předem a dal do lednice. Ale potom když jsem rozvaloval těsto tak se máslo lámalo a netvářelo se zároveň s těstem. Takže místo jednotlivých vrstev těsta oddělených máslem jsem měl kousky másla rozprostřené nerovnoměrně po těstě. Máslo ale nemůže být ani moc měkké jinak se během válení spojí s těstem a to je taky špatně. Chce to trefit správnou teplotu másla, aby se akorát dobře tvářelo, ale ještě nerozpouštělo.

PS: fotky nebudou, protože než jsme to sem napsal tak mi umřel mobil. Moudro: Uživatelé mobilů se dělí na ty co zálohují a ty, kteří o fotky ještě nepřišli.

Chytří nakupují společně! - www.geal.cz

Označeno s:
Označeno v Recepty

Napsat komentář